Teleradiologia HMI Vall d'Hebron

Teleradiologia
Experiencies al HMI Vall d'Hebron

Tornar al Principi
Consultes de Teleradiologia per a Facultatius   
   Consultes de Teleradiología para facultativos

Concepte:

La teleradiologia es un sistema per la transmissió interactiva o no interactiva de imatges radiològiques que permet la seva interpretació a distància. Els sistemes més bàsics permeten tenir una bústia electrònica a la que enviar els estudis practicats en qualsevol moment. Els sistemes més avançats incorporen la sincronització de pantalles i cursors, transmisió interactiva de dades i control remot de la pantalla de l'altra participant, i per últim la videoconferència amb més o menys qualitat de vídeo.

Les finalitats bàsiques son el diagnòstic remot, la consulta remota d'experts, i la distribució de resultats. La avantatja adicional és l'eina de formació continuada que proveeix la teleradiologia: El número de consultes es van reduint amb el pas del temps.

El Dr. Joaquim Piqueras ha estat vinculat als origens de la teleradiologia a Espanya. Va ser el responsable de projectes de recerca de Teleradiologia a l'hospital VAll d'Hebron (Barcelona, Spain).

Descripció instal.lació de Teleradiologia al Hospital Vall d'Hebron (1990-1998):

- Sistema de Teleradiologia Bàsica basada amb equips CommView de Philips.
- 1 Estació de revisió clínica conectada al PACS i basada en PC, amb 1 o 2 monitors de 1280x1024x8 bits. Aplicació MS-DOS tancada basada en rcp y rexec damunt TCP-IP. Comunicació amb el servidor del PACS i estacions RVS del PACS
- Imatges adquirides de qualsevol modalitat conectada al PACS o per digitalització de pel.lícula convencional.
- Format de les imatges .TGA, resolució màxima 1024x1024x8bits (256 grisos). (TGA sense 'look-up table'; hem creat eines que permeten la seva manipulació o conversió en altres formats).
- Incorpora els informes amb les imatges.
- Comunicació mòdem amb Telebit Trailblazer a 9,8 Kbit/sec nominal (amb protocol propietari PEP fins a 18 Kbit/sec). Temps de transmissió 4 minuts per imatge amb compressió destructiva 4:1 (permet fins a 16:1, compressió 'excessiva').
- Conexió simultànea TCP/IP (Tarja Excellan) a les xarxes de Ciutat Sanitaria, Anella Científica (MAN) i amb Internet (WAN). Temps de transmissió 1 minut per imatge amb TCP-IP damunt Ethernet.
- Comunicació amb altres centres amb estacions compatibles (Hospital de General de Granollers, U. de Alcalá, U. de Florencia) per mòdem telefònic.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Sistema de Teleradiologia per Internet. El projecte té molt poca activiat: TeleRxHMI
 

Altres Projectes de Teleradiologia

Projecte EMERALD (UE, ACTS-481), anys 1995-

1998

Estacions de teleradiologia comercials avançades sobre ATM amb sincronització de pantalles i cursors, i videoconferència. Basat en l'us de les xarxa europea pilot ATM a 34 Mbit/sec. i tecnologies emergents. Plataforma Philips EasyVision, Sun Sparc Ultra-140 amb TCP-IP, Software de visualització elaborat per el GBT de la UPM. Conexions a 5 Mbit/sec amb UPM (E), Videoconferència bàsica amb finestra en pantalla de 128x128x8 bits a 18 imatges per segon.
Format de les imatges standard DICOM, amb conectivitat a PACS i estacions DICOM locals.

Projecte RETAIN (UE, TEN-IBC B-1012, B-2012, B-3012), anys 1994-96

Estacions de teleradiologia avançades sobre xarxa ATM amb sincronització de pantalles i cursors, i videoconferència d'alta qualitat. Basat en l'us de les linies internacionals públiques pilot ATM a 34 Mbit/sec. Plataforma Sun Sparc 10 i 20 amb TCP-IP, Software de visualització Digitx (U. de Rennes), adaptador de terminal multimedia Thomson (F). Conexions a 15 Mbit/sec amb la U. de Rennes (F). Conexió a través de Rennes amb la U. de Oldenburg (D), amb pas de audio i video per 6 linies RDSI, ja que no hi cobertura del pilot ATM alemany. Videoconferència avançada amb monitor separat en pantalla complerta a 24 imatges per segon, utilitzan el prototip d'adaptador de terminal multimedia. Format de les imatges standard DICOM. Missatgeria DICOM entre aplicacions. La seva darrera extensió Novembre 1995-Novembre 1996, hi ha nous centres (Coimbra (P), N (D) i s'acompanyara de conexions internacionals en el periode febrer-Agost de 1996. Aquestes tindràn lloc tots els dimarts i divendres de 14 a 15 hores al Servei de Radiologia o Saló d'actes del HUMI (P. baixa).

Projecte Telemed (UE, RACE R-1086), anys 1989-1992

Estacions de teleradiologia avançades amb sincronització de pantalles i cursors. Basat en l'us de les linies internacionals públiques de videoconferència a 2 Mbit/sec (standards G-703, G-704). Plataforma Apple Mac IIx amb TCP-IP, Software de visualització OSIRIS (U. de Ginebra). Conexions a 2 Mbit/sec amb la U. de Heidelberg (D), amb us del satèl-lit EutelSat, a 64 Kbit/sec.

La infrastructura de videoconferència es va retirar desprès del projecte. La videoconferència convencional ha quedat obsoleta i substituida per B-RDSI (B-ISDN) a 2 Mbit/sec arreu d'europa, i darrerament per ATM.

Projecte TRILOGY (UE, AIM A-2055), anys 1993-95

Estacions de teleradiologia avançades sobre MAN DQDB - La anella científica de Barcelona - amb sincronització de pantalles i cursors, i videoconferència d'alta qualitat. Basat en l'us de les xarxa metropolitana DQDB a 34 Mbit/sec. Plataforma Sun Sparc IPC, 2 i 10 amb TCP-IP, Software de visualització CARE (UDIAT-UAB-UPC). Conexions a 10 Mbit/sec amb UDIAT, UAB i UPC. Videoconferència bàsica amb finestra en pantalla de 128x128x8 bits a 10 imatges per segon.

La conexió a l'Anella Científica, finançada per la Fundació Catalana per a la Recerca, es va transferir a la Direcció de Recerca Vall d'Hebron a fi de poder-ne fer-ne ús per tota la Ciutat Sanitària. Així va començar l'accés Internet a l'hospital Vall d'Hebron (1995). A l'any 1997 l'equip es va transferir als espais d'informàtica.

La conexió al pilot ATM, finançat per els projectes de Teleradiologia i per Telefònica i Unió Europea, es mantinguda, a fi de fer-ne ús futur quant la tecnologia o necessitats d'altres departaments de Ciutat Sanitària ho requereixin. Permetria conexions per videoconferènca a alta velocitat (cirurgia laparoscopica, endoscopia), o transferència de dades masives a alta velocitat (PACS de radiologia, control remot de microscopis, robòtica), etc.

Conclusions actuals i no definitives

- Tecnologia ("algunes respostes...")

- Organització ("algunes preguntes...")

Altres informacions ...